Thrash metal er en ekstrem subsjanger av heavy metal, og musikken er preget av sitt hurtige tempo og aggressivitet. Gitaristen er, som i mange andre metal-sjangre, midtpunktet og Thrash metal skiller seg klart fra andre metal-grener med lange gitarriff og teknikker man ikke hører innen andre metal-grener. Tekstene til Thrash metal band omhandler ofte sosiale problemer og det etablerte systemet får alltid gjennomgå. Trash er også kjent som den metal-sjangeren hvor man bruker mest ufint språk. I et forsøk på å formidle sitt budskap så brutalt og ektefølt som mulig, bruker vokalistene mye språk mange vil finne å være altfor ufint til å gi ut på et album.

Starten

Sjangeren utviklet seg tidlig på 1980-tallet med å kombinere de raske trommeslagene og teknikken til Hardcore metal med dobbel bass tromming, samt en tung og kompleks gitarstil. Thrash metal anses som å være en viktig del av den “Nye bølgen av British heavy metal”, også kjent som NWOBHM. Sjangeren oppsto til dels som en protest mot den mer etablerte og konvensjonelle Glam metal, som var langt mindre aggressiv og mer stueren. Selv om Glam hadde mange fans på 80-tallet har sjangeren alltid blitt kritisert for å gjøre metal for pent og ryddig. Spør man en tro metal-fan, har og skal metal alltid være et motstykke til det etablerte.

De første bandene

Fire amerikanske band, Anthrax, Megadeth, Metallica og Slayer er de som i dag krediteres med å ha vært banebrytende for populariseringen av sjangeren. “Clash of the Titans”-turneen som pågikk i perioden 1990-1991, hvor band som Megadeth, Slayer og Anthrax deltok, regnes som sjangerens absolutte høydepunkt. Etter turneen så Thrash metal et enormt stup i popularitet og over de neste 10 årene døde sjangeren i stor grad ut. Selv om band som Metallica overlevde en nedgang i fans kom det på bekostning av deres røtter. Metallica som band hadde nok ikke overlevd om de ikke hadde gått bort fra sine hard core Thrash røtter.

Historie

Blant de tidligste sangene som ble plassert i båsen Thrash Metal, finner vi det britiske bandet Queen’s “Stone Cold Crazy”, som ble innspilt og utgitt så tidlig som 1974. Sangen ble beskrevet som “thrash metal” før begrepet var oppfunnet. Black Sabbaths “Symptom of the Universe”, utgitt i 1975, var inspirasjonen til Diamond Heads “Am I Evil?” som kom ut året etter. Siden da har de ulike NWOBHM-bandene direkte påvirket utviklingen av tidlig Thrash metal. Det var blant annet de første musikkstykkene band som Diamond Head, Iron Maiden, Judas Priest, Venom, Motörhead og Tygers of Pan Tang ga ut, som innførte den raske instrumentasjonen som ble et viktig aspekt av Thrash i mange tiår etter.

I Europa var det første store bandet av den fremvoksende Thrash metal-sjangren Venom fra Newcastle. De ble dannet i 1979, og deres album Black Metal som ble gitt ut i 1982 har blitt sitert som et av de virkelige store innflytelsene på mange etterfølgende sjangre og band innen den mer ekstreme delen av metal-universet. Hadde det ikke vært for Venom og deres banebrytende arbeid, hadde man trolig aldri hatt gleden av band som Bathory, Hellhammer, Slayer og Mayhem. Nye band i Europa var på denne tiden nesten utelukkende inspirert av metal, og da de mer ekstreme, tunge sjangrene. Det var hele tiden band fra England og Tyskland som ledet an og i tillegg til Venom satte også Tank and Raven, sammen med det tyske band Accept, sitt klare stempel på metal i denne perioden.

Thrash metal har sett en viss gjenoppblomstring den siste tiden, da mange av de eldre bandene har atter en gang kommet sammen og gått tilbake til sine røtter. Dette har også inspirert en del nye band til å satse på Thrash, men det er lite som tyder på at vi noen gang får se noe så spesielt som Venom og Co igjen.