Satyricon, tidligere kjent som Eczema, er et norsk Black metal band etablert i 1990. Satyricon har siden starten for snart 30 år siden opplevd en enorm suksess, både i Norge og internasjonalt. Bandet regnes i dag som et av verdens mest kjente og viktigste innen sin sjanger. Satyricon er velkjent for å være av de mest hardtarbeidende norske bandene noensinne. De turnerer årlig verden rundt, og har den uoffisielle norske rekorden for flest konserter gjennomført i løpet av en 12 måneders periode. Tekstene til Satyricon omhandler i stor grad temaer som natur, apokalypse og antikristendom. Satyricon er i dag et av de viktigste bandene i Norge og er en ledende aktør innen True Norwegian Black Metal. Det hevdes også fra flere hold at Satyricon er grunnen til at mange yngre mennesker verden over har tatt til å lære seg norsk slik at de bedre kan forstå bandets norske tekster og kulturarv.

Historien

Satyricon ble startet opp av Vegard Wargod og Exhurtum, eller Carl-Michael Eide som han egentlig heter. Exhurtum er også kjent under artistnavnene “Aggressor” og “Czral”. Eide er både trommeslager, bassgitarist og vokalist. Han har gjennom sin lange karriere spilt i en rekke metal-band, blant annet Buens Ende, Cadaver, Infernö, Ulver, Dødheimsgard, Virus og Aura Noir. Kort tid etter at bandet ble dannet ble også Lemarchand medlem. Lemarchand heter egentlig Håvard Jørgensen, og er kjent under artistnavnene “Hojo” og “Lemarchand”, Lemarchand er en habil låtskriver, gitarist og vokalist som har jobbet sammen med en lang rekke norsk artister.

Satyricon startet som et Death metal band under navnet Eczema, og hentet mye av sin inspirasjon fra etablerte band som Cadaver, Carcass og Napalm Death. Deres først demo ble innspilt i 1991 og fikk navnet Omnipotence. Demoen hadde to spor og ble aldri offisielt utgitt. Like etter innspillingen bestemte bandet seg for å legge Death metal på hyllen og fokusere på Black metal. De skiftet navn til Satyricon og fikk inn et fjerde medlem i Satyr. Satyrs egentlige navn er Sigurd Wongraven og han står for både vokal, gitarspilling og låtskriving. Samtidig som bandet skiftet navn og sjanger, forlot en av grunnleggerne Exhurtum bandet. Satyricon med sin nye besetning gikk nå i gang med en ny demo; The Forest Is My Throne. Etter endt innspilling ble Lemarchand kastet ut av bandet, men selv om det var turbulente tider i Satyricon var det deres andre demo som skaffet dem en platekontrakt med det svenske selskapet Fashion Records. Satyricon hadde håpet å kunne få kontrakt med et norsk selskap, men Black metal var ikke noe norske selskap viste interesse for på denne tiden.

Debutalbumet

Da tiden endelig var kommet for å gi ut et etterlengtet debutalbum, var det det nyeste medlem av Satyricon, Satyr, som leverte alle tekstene til albumet. Albumet fikk navnet Dark Medieval Times, og skulle bli utgitt på Satyricon sitt eget plateselskap Moonfog Productions, i samarbeid med Fashion records i Sverige. I begynnelsen skrev Satyr nesten bare låter med inspirasjon fra middelalderen. Dette hører man også tydelig i tekstene. Under innspillingen av albumet ble det plutselig full stans grunnet vanskelig økonomi. Dette resulterte i at Satyr og Frost samlet sammen penger fra private midler og private lån. Etter at det økonomiske igjen var på plass, reiste Satyr til selveste Grieghallen i Bergen for å mikse albumet. Siden gutta nå sto uten plateselskap og dermed ikke hadde noen avtale på å få publisert albumet, sendte de ut albumet til en lang rekke selskap i håp om at noen ville like det. De fleste selskapene som tok kontakt ville gjøre endringer i albumet. Det ønsket ikke Satyr, så han gikk aktivt ut og kom tilfeldigvis over plateselskapet Tatra Productions. Samtidig med dette var interessen for norsk Black metal økende, og raskt etter utgivelsen av debutalbumet ble Satyricon tildelt tittelen “det viktigste Black metal-bandet” i Norge.