Doom metal er en ekstrem stil av Heavy metal som oftest gjenkjennes ved bruken av langsommere tempo, lavtstemte gitarer og en mye tykkere eller tyngre lyd enn andre metalsjangre. Både musikken og tekstene har til hensikt å fremkalle en følelse av fortvilelse, frykt og forestående dommedag. Doom metal er sterkt påvirket av Black Sabbaths tidlige arbeid som dannet en prototype for Doom Metal med sanger som "Black Sabbath", "Children of the Grave", "Electric Funeral" og "In the Void". I løpet av første halvdel av 1980-årene definerte en rekke band fra England som Hedensk Altar, Witchfinder General og Pentagram, samt Saint Vitus og Trouble fra USA Doom Metal som en distinkt sjanger. Også i Sverige vokste sjangeren frem med band som Candlemass og Count Raven.

Instrumenter

Elektrisk gitar, bassgitar og trommesett er de vanligste instrumentene som brukes til å spille Doom metal, men keyboards kan også noen ganger være i bruk. Gitarister og bassister innen Doom metal reduserer ofte lydinntrykket fra sine instrumenter og spiller svært lave noter og bruker mye forsterkerforvrengninger. Dette gir en veldig tykk og tung gitartone, som er en av de mer definerte uttrykkene innen sjangeren. Sammen med det originale Heavy metal kompet til gitarer og bass som spiller samme riff i harmoni, skaper dette en imponerende høy og basstung lydmur. Et annet definerende uttrykk er det konstante fokuset på sakte, lavmælt tempo som brukes for å underbygge det mørke, tunge budskapet i tekstene.

Vokal

Tradisjonelle Doom metal vokalister favoriserer en ren vokal, som ofte fremføres med en følelse av fortvilelse, desperasjon eller smerte. Man vil høre den distinkte vokalen spesielt godt hos vokalister som Ozzy Osbourne fra Black Sabbath, Bobby Liebling i Pentagram og Zeeb Parkes som var orginal vokalist i fenomenet Witchfinder General. Vokalister som disse tre omtales ofte som "episke doom vokaler". Vokalister som disse utfordret alltid sin egen vokal og sang på en rekke låter nærmest i en ren operatisk stil. De første originale Doom metal bandene har også lagt grunnlaget for andre mer ekstreme metal sjangre som Death doom, Black doom og Funeral doom.

Tekster og tema

Tekstene i Doom metal spiller en meget sentral rolle. Ofte er de dyster, pessimistiske og omhandler temaer som lidelse, depresjon, frykt, sorg, død og sinne. Mens enkelte band skriver tekster fra et personlig og samfunnskritisk ståsted, finner andre innspirasjon i mytologi og historie. I likhet med blant annet Black metal finner også mange band og tekstforfattere inspirasjon fra religion. Trouble, som ble dannet i USA i 1979 og er å anse som en av de viktigste Doom metal band i historien, var blant de første som innlemmet religion i sine tekster. Andre band har innarbeidet det okkulte og hedenske aspektet til sjangeren. For de fleste band er bruken av religiøse temaer kun for estetiske og symbolske formål. Det er også årsaken til at Doom metal aldri har møtt den motstanden som Black metal gjorde på 80- og 90-tallet i Norge.

En liten men utstrakt subsjanger av Doom metal, var Stoner doom metal, som fikk et fotfeste på slutten av 80-tallet. Stoner doom metal band skrev tekster om narkotika og narkotikaavhengighet. Da spesielt om bruken av hallusinerende stoffer som speed og englestøv.

Selv om man også i dag har band som kan klassifiseres som Doom metal band var det 1980- årene som var Doom metals tiår. Det var kun band fra England og USA som ble kreditert med å ha utviklet sjangeren til en egen distinkt subsjanger, til den mer kjente Heavy metal. Av alle de bandene som i dag er å anse som pionerer innen Doom metal er det kun Black sabbath som til dels fortsatt holder sammen. Andre band som Witchfinder General, Saint Vitus og Trouble døde alle ut relativt raskt. Selv om de fleste bandene hadde en kortlevd karriere satte de et enormt preg på metal-sjangeren.