Black metal, også kjent som svartmetall i Norge, har sitt utspring i heavy metal. Sjangeren er en ekstrem versjon av heavy. Musikken er ofte blitt beskrevet som et overfall på sansene; intens, støyende, transcendent og mørk. Sjangeren er myteomspunnet og bekledd med en rekke myter og klisjeer, de fleste med sitt opphav i satanisme, okkult og norrøn mytologi. Black metal har vært kjent som sjanger siden 1980, men det var først på slutten av det tiåret at norske band begynte å utforme sjangeren vi i dag kjenner som Black metal.

Et overfall på sansene

Der de fleste musikksjangre omhandler hele bandet og alle instrumenter, er black metal kjent for å ha gitaristen i sentrum og musikken er i stor grad skrevet rundt gitaren. Gitaristen bruker forvrengt gitartoner, spilt med en rask picking. Metoden er kjent som Tremolo på fagspråket. Låtene innen black metal bærer preg av et vidt spekter av skalaer og intervaller fra gitaristen. Lydbildet man formidler er ekstremt, engstelig og blir av mange omtalt som på grensen til det ubehagelige. Selv om det meste dreier seg om gitaristen er det nærmest uhørt at man bruker gitarsoloer når man spiller Black metal.

Bassisten har i de aller fleste metal sjangre en meget viktig rolle i bandet og brukes ofte som frittstående instrument. Innen Black metal derimot brukes bass sjeldent som frittstående instrument. Unikt for Black metal er at bassgitaren heller følger den elektriske gitarens linje gjennom låtene, mens trommene alene står for tempo og takt.

Trommene i et Black metal band gjenkjennes lett da de som resten av musikken er av det mer ekstreme slaget. Selv om Black metal ikke er for massene kan enhver trommis skrive under på at å spille trommer i et Black metal band krever mer av de enn i de aller fleste andre sjangre. Det er ikke uten grunn at flere av verdens beste trommeslagere er å finne i Black metal band. Grunnleggende for trommer i Black metal er at de bruker en bestemt teknikk som heter Blast- beat. Teknikken bruker skarptromma og hi-hat/cymbaler som fokus i kompet, mens stortrommen spilles under skarptrommen for å lage en vegg av lyd.

Vokaler fra helvete

Som nevnt tidligere er det mange myter rundt Black metal og tekstforfatterne er kjente for å fokusere på tekster som omhandler anti-kristendom, satanisme, okkultisme, nasjonalisme, paganisme, krig, filosofi og natur. Andre elementer som ofte blir sett på som en egen subkultur av Black metal, tar for seg tekster med tema som nihilisme, misantropi, depresjon og døden.

Norske Black metal band er kjente for å ofte ha tekster som omhandler norrøn mytologi og satanisme knyttet til kristningen av Norge rundt år 1000. Black metal vokalister er litt som trommisen i bandet, det krever en helt spesiell røst og det er ikke mange som kan levere. Vokalen leveres i et høyt skrikende toneleie, med andre ord det totalt motsatte av Death metal hvor man legger vokalen så lavt som mulig og synger langt bak i halsen.

Lydbilde

Da Black metal vokste fram i Norge på 80 og 90-tallet var det ingen plateselskaper som var villige til å gi et band en kontrakt. Løsningen for mange ble derfor det man kaller “lavprisproduksjon”, hvor bandene selv spilte inn plater i kjellere og garasjer. Et at de aller største Black metal bandene i dag, Mayham, spilte inn sin første plate i kjelleren på platebutikken Helvete i Oslo. Selv i dag, mange tiår etter at sjangeren først oppstod, er det band som holder seg til “lavprisproduksjon” da det sies å gi musikken en råere, upolert sound.

De første bandene

Det første bandene som hevet seg innen Black metal var Venom, Sarcófago, Celtic frost, Dark riders og Hellhammer. Disse bandene og deres medlemmer er grunnen til at sjangeren ennå eksisterer og vi har gleden av band som Hyrtiigys, Kvelertak og selvsagt Mayhem, som har lagt en hel verden for sine føtter.