Kvelertak er et norsk hardcore/metal-band som ble grunnlagt i Stavanger i 2007. Bandet består av Erlend Hjelvik på vokal, Bjarte Lund Rolland på gitar, Maciek Ofstad på gitar, Vidar Landa på gitar, Marvin Nygaard trakterer bassen og Kjetil Gjermundrød er å finne bak trommene. Kvelertak er et band man ikke kan sette i en bestemt musikalsk bås. Bandet spiller det som best kan beskrives som en kryssning mellom ulike sjangre, med hovedvekt på hardcore punk, men med klare black metal-elementer. Kvelertak selv omtaler musikken sin som “Necro ‘n’ roll”. Alle tekster fremføres på norsk og selv om mange har ønsket å høre dem levere flere låter på engelsk, har de norske tekstene på ingen måte satt en demper på deres internasjonale suksess. Kvelertak har så langt gitt ut tre album og vunnet hele fire Spellemannpriser så langt i karrieren.

Historien

To år etter at gutta kom sammen og dannet Kvelertak sikret de seg en plass på Zoom-finalen i Oslo etter at de ble kåret til Årets band under Zoom arrangementet hjemme i Stavanger. Senere samme år ble deres låt “Blodtørst” kåret til Ukas Urørt av NRK P3. Samme måned som de får anerkjennelse fra P3, spilte Kvelertak på by:Larm i Bergen. Deres opptreden på festivalen ble godt lagt merke til og gutta ble invitert til å spille deres største spillejobb så langt, på selveste Roskilde i Danmark foran et publikum på over 30.000 mennesker. By:Larm og Roskilde satte et enormt spotlight på Kvelertak og de ble invitert til en rekke festivaler i 2009, deriblant Hole in the sky og Øyafestivalen.

2009 hadde så langt vært en lang rekke suksesser for gutta i Kvelertak, de gikk fra festival til festival og selv fra det store utland begynte henvendelsene å komme inn. Som prikken over i’en signerte Kvelertak avtale med plateselskapet Indie Recordings, før de også mottok SR-bankens G9alt-stipend på 50.000 norske kroner.

2010 fortsatte i stor grad der 2009 slapp for Kvelertak. Med fersk platekontrakt og stipendpenger i lomma, jobbet gutta videre og startet 2010 med å kvalifisere seg for finalen i Årets Urørt med låten “Ordsmedar av rang”. Kvelertak rakk ikke helt opp og endte på en verdig andreplass i kåringen som ble avholdt i januar 2010. Selv om gutta klart var skuffet over å ikke ha rukket helt oppi Årets Urørt, sikret de seg likevel mye ros og oppmerksomhet. Både låten “Ordsmedar av rang” og bandets neste singel “Mjød” fikk mye radiotid og i Mai 2010 slapp Kvelertak sin første musikkvideo til låten “Mjød”. Videoen fikk en meget god mottakelse av både presse og fans. Med fersk låt og video oppnådde Kvelertak også internasjonal oppmerksomhet, Mjød ble 3 uker på rad kåret til “Single of the week” på britiske BBC.

Debutalbumet

Kvelertak lanserte det selvtitulerte debutalbumet Kvelertak i Juni 2010. Albumet hadde bandet spilt inn i GodCity Studios i Massachusetts, USA, og de hadde fått med seg ingen ringere enn Converges Kurt Ballou som produsent. Coveret til albumet ble designet av Baroness’ John Dyer Baizley. Albumet mottok strålende kritikk fra musikkpressen i flere land og sikret Kvelertak flere priser på Spellemannspris-utdelingen samme år. Bandet mottok priser både i klassene rock og årets nykommer. Sommeren 2010 ble Kvelertak booket til flere norske festivaler og dro på sin første Europaturné med bandene Converge, Kylesa og Gaza.

Fra 2011–2013 turnerte bandet sammenhengende i Norge, Europa og USA. Bandets enorme arbeidsmoral og endeløse turneopptredener sikret dem også plass på flere turneer med storheter som Slayer og Anthrax i Europa. Bandets virkelige store gjennombrudd kom da de ble invitert med som oppvarmingsband på den europeiske delen av Metallica sin Worldwide-turne i 2016.